TRAVEL :: How to … Hail a cab in NYC

Genoeg gewandeld en geen train station in de buurt?
Doe dan zoals in de vele films en hail a cab!
Met deze tips wordt je een echte professional zoals Carrie en Samantha in Sex and the City. Louboutins en Chanel bags zijn niet noodzakelijk (maar kunnen wel helpen).

Tip 1: Hail the available cab.
Spreekt voor zich natuurlijk! Maar toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In totaal zijn er zo’n dikke 13 000 taxi cab licenses in New York maar je zal altijd zien dat wanneer jij er eentje nodig hebt, geen enkele beschikbaar is. Wil je voor 100% succes gaan, steek dan enkel je arm uit naar de taxi met het verlichte nummer aan op het dak. Brandt dat niet, dan is die taxi bezet, brandt ‘off duty’ zit die driver zijn dienst er helaas op.

Tip 2: Yellow / Green / Black
Nee, dit zijn niet de kleuren van de stoplichten in New York. Yellow Cabs denken vaak het rijk voor zich alleen te hebben hier in New York maar blijven toch liever allemaal in Manhattan. Daarom werden de Green Cabs in 2013 geboren. Deze taxi’s mogen enkel klanten oppikken in de boroughs (Brooklyn, Queens, The Bronx) of ten noorden van Central Park. Ze mogen je wel naar Manhattan brengen maar moeten dan (helaas) leeg terug rijden naar (bij voorkeur) dichtstbijzijnde borough. De black cars zijn of private drivers of Uber cars. Ik weet dat er in België heel wat te doen is geweest om Uber. Hier in New York werkt het heel goed omdat alles binnen een gesloten circuit blijft. Wil je een Uber bestellen, kan dat enkel via de app op je smartphone waaraan jouw credit card gegevens gekoppeld zijn. Vervoer ‘Uberen’ gebeurt door jouw bestemming door te geven, het totaal bedrag verschijnt en jouw personal driver komt je voor de deur ophalen. Aangekomen op die bestemming, gaat de betaling automatisch en loop je dus niet te prutsen met cash en tips.

Tip 3: Hail with determination
Heb je een taxi nodig? Ga dan alvast in de juiste richting staan. Alle straten en avenues zijn namelijk 1 richting, met uitzondering van enkele streets. Dit op voorhand al bekijken, kan je tijd en enkele dollars besparen! Op de hoeken heb je meer kans dan midden het blok en sta je een halve meter op de straat geef je duidelijk aan vervoer nodig te hebben. Enkel duidelijk je arm opsteken is voldoende, “TAXI” roepen doen alleen toeristen en in de films. Gelukkig zijn jullie bezig met de cursus ‘Act like a local’ en sparen jullie dus je stem!

Tip 4: I need to go to Hotel X… 
Hoewel New York niet belachelijk groot is, (België is groter) kennen taxi drivers (bizar genoeg?!) niet alle hippe bars, hotels en restaurants. Je mag al blij zijn dat ze Desbrosses Street weten liggen. Geef ze dus gewoon de straat waar je heen moet en de dwarsstraten. (24th between 5th and 6th). Huisnummers zijn enkel op enveloppen van belang.
Moet je naar een buurt waar straten namen hebben in plaats van nummers, geef dan aan hoe je wilt dat jouw chauffeur rijdt door gebruik te maken van de hoofdstraten (Canal / Houston / FDR / BQE / …) en/of bruggen. (Brooklyn / Manhattan / Williamsburg).

Tip 5: Comes first, serves first
Neem altijd de eerste beschikbare taxi die zich aanbied en reageer snel anders is iemand anders er mee weg. Zeker tijdens spitsuur en wisseling van dienst is dat erg handig. Verder mag je ook maximum met 4 personen in 1 auto en geef je best op voorhand aan indien er meerdere stops gemaakt zullen worden tijdens de route. Heb je een taxi nodig aan de luchthaven, moet je aanschuiven in plaats van je arm op te steken.

Na de rit van jullie leven kan je zowel met cash als credit card betalen waarbij 15% tip gebruikelijk is. Stap uit langs de kant van het voetpad en zorg dat je alle persoonlijke spullen meeneemt.
Iets vergeten in een taxi is een ware hel om het terug te krijgen!

Foto: Pinterest 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s